Ekim 2006 için arşiv

Blood Bros.

bloodbros

Çoğumuzun ilk olarak Cabal isimli oyunla tanistigi Shooter tarzı oyunların en meşhur örneklerinden olan Blood Bros. 1990 tarihli ve Cabal gibi bu oyun da TAD Corp. tarafindan yapilmis. Oyunda biri Kızılderili diğeri kovboy olan kahramanlarımız kendileri gibi kızılderili ve kovboy düşmanlarına karşı mücadele veriyor. 1988 tarihli Cabal’da ise oyunun kahramanlarını Vietnam savaşında yönetiyoruz. Shooter tarzı oyunların en önemli ilk örnekleri arasında joystick yerine silahla oynanan 1986 tarihli Nintendo oyunu “Duck Hunt” sayılabilir. Arcade olarak da hatirlanası atari salonu oyunları arasında Namco’nun 1988 tarihli “Operation Wolf”u ve NeoGeo’nun 1990 tarihli “Nam-1975″i sayılabilir… Blood Bros., TAD Corp, 1990. Emulatör: MAME32

Another World

Etrafta insanlar konuşurken kulak misafiri olursunuz zaman zaman:

“bir kitap okudum öyle böyle değil… hayatım değişti”

siz pek iyi şeyler düşünmezsiniz onunla ilgili… zayıf karakterli vs diye tanımlarsınız…
ama ben asla öyle düşün(e)medim… çünkü bir oyun oynamıştım, ve hayatım değişmişti…

Wikipedia: “The game is rated as the #1 DOS game of all time on MobyGames.”

 

Yıl: 1991
Design: Eric Chahi
Another World (Orijnal), DosBox

Ayrıca oyunun revize edilmis versyonu da p2p programlarindan edinilebilir.

Teşekkürler: Serhat, tahres at gmail

Wild West Cowboys of Moo-Mesa

Cowboys of Moo Mesa

Konami’den 1992 tarihli yine 4 oyunculuVahşi Batı temalı oyun: Cowboys of Moo-Mesa. Oyunla aynı ismi taşıyan çizgifilme yıllar önce HBB tv varken rastlamıştım, ama çok kısa bir süre yayınlandı. Oyun en az Sunset Riders kadar sürükleyici ve eğlenceli. Tabi oyunun en can alıcı noktası, kovboyların inekler olması. Oyunun başında hikayelerini de kısaca anlatiyor: Bu inekler normal takılırken birgün fezadan ulvi bir ışık geliyor ve bunları vahşi batının amansız şerifleri haline sokuyor… Wild West Covboys of Moo Mesa, Konami 1992, emulator: MAME.

Sunset Riders

sunset Riders

1991 tarihli, sanırım bilmeyenin çok az olduğu, muheşem bir oyun, KONAMI’den Sunset Riders… 2 kişilik ve 4 kişilik iki ayrı versiyonu 90’lı yıllardaki tüm atari salonlarında bulunurdu. Oyunun kahramanları: Steve, Billy, Bob ve Cormano yeri gelir ata biner, yeri gelir ineklerin üzerinden koşarlar, barlarda kızlarla içki içip silah güçlerini yükseltirlerdi… Sizlere bu oyunu gururla yeinden hatırlatıyorum, screenshot almak için biraz önce oynadım ve her karesi bana ayrı nostalji yaşattı… Sunset Riders, Konami 1991, emulator: MAME.

Punisher

punisher
CapCom’un Scrolling Fighter tarzı oyunlarda Çizgiroman uyarlaması furyası devam ediyor: Punisher. 1993 tarihli oyunun tasarımı MARVEL COMICS tarafından yapılmış ve baştan sona çizgiroman havası hakim. Fazla söze gerek yok, oyunu bilenler bilir, bilmeyenler de bir göz atsın: Punisher, The (World 930422), CAPCOM 1993, emulators: MAME, Kawaks

Super Gem Fighter Mini Mix

ibuki_vs_ken

Efenim, bu oyun Capcom firmasının Fighting türü oyunlarının en sevilen karakterlerinin “Mini” versiyonlarını bir araya topladığı bir acayip dövüş oyunudur… Diğer döğüş oyunları gibi komplike joystick+tuş kombinasyonları gerektirmesede (zaten toplam 3 tuşla oynanmaktadır) getirdiği yenilikçi düşünce tarzı ile en kral oyuncuları bile zorlar. Rakibinize vurduğunuzda birden havada uçuşmaya başlayan “Gem”leri toplayarak haraketlerinizin “level”lerini arttırabilirsiniz. Biliyorsunuzki ne kadar yüksek level, o kadar kallavi tekme, o kadar kodumu oturtan yumruk demektir. Bu arada aldığınız darbelerle de sizin “gem”leriniz gider. Demek ki Allah bi yerden alırken diğer yandan vermektedir. Emülasyon dünyasında bile Ying yingtir, Yang yangtır… Super Gem Fighter Mini mix (US 970904) CAPCOM, 1997. Emulator: Kawaks, Mame.

Captain Commando

capcommm

Capcom’un Cadillacs’ı gibi yine bir çizgiroman uyarlaması olan Captain Commando yine ülkemizdeki atari salonlarının vazgeçilmezlerindendi. 2 kişilik ve 4 kişilik versiyonları olan oyunun karakterleri: “Captain Commando”, “Mack the Knife”, “Baby Head”, ve “Ginzu the Ninja” idi. Bu oyunla gittiğim neredeyse tüm atari salonlarında karşılaştım. Captain Commando (World 911014), CAPCOM 1991, emulator: Mame, Kawaks

The Secret of Monkey Island

Usta yönetmen George Lucas ın oyun şirketi olan LucasArts tarafından icon-text base adventure tarzının öncülerinden olan The Secret of Monkey Island oyunu 90′ların PC lerinin önünde çok dirsek çürütmye neden olmuştur. Guybrush Threepwood ve onun azılı düşmanı korsan LeChuck‘ın ince esprilerle dolu macerası bir serininde başlangıcı Monkey Island serisi ileriki yıllarda text base den icon base’e doğru kayıyor, sonuç olarak Serinin tüm oyunları inanılmaz keyifli vakit geçirme garantisi veriyor. Monkey Island, Lucas Arts 1990.

Michael Jackson’s Moonwalker

moonwalker
Moonwalker filminnin 1988’deki başarısının ardından SEGA 1990 yılında Moonwalker filmi temalı üç oyun yayınladı. Biri o sıralar 8-bit Nintendo oyun konsolunun rakibi Sega Master System için, diğeri 16-bit Super Nintendo oyun konsolu rakibi Sega Saturn için, ve sonuncusu da Sega System-16 arcade makinalari içindi. Türkiyede oyun salonlarında tek tük bulunsa da benim gibi MJ’ciler için çok keyifli bir oyundu. Oyunda 8-bit SMS versyonu hariç MJ’nin kendi sesinden şarkılar ve haykırışlar vardı. Oyunun soundtrackinde ise Smooth Criminal, Beat-it, Thriller, Bad, Bllie Jean gibi hitler “Stereo” olarak bulunuyordu. Michael Jackson’s Moonwalker, SEGA 1990, emulator: MAME.

Online Nintendo Emulator VNES

vnesOnline NES (Nintendo Entertainment System) emulatoru olan VNES, 350 kadar oyunu sitede barındırıyor ve oyunları oynamak icin yapmanız gereken tek şey JAVA’nin son sürümünün yüklenmesini beklemek. Aynı fikirden yola çıkılarak online birçok emulatorun versyonları da yapilabilir, ilham verici ve sanırım şimdilik alanında tek. Eğer telif haklarıyla ilgili problem çıkmazsa az zamanda çok işler başarabilecek gibi gözüküyor. http://vnes.thatsanderskid.com/

blog test

Burada 80li ve 90lı yıllarda, henüz internet ve playstation yokken var olan video oyun salonlarındaki oyunlarla ilgili linkler bulursunuz. Bu linkleri kullanarak oyunları zihninizdeki halleriyle karşılaştırmak için oynarsınız. Ama artık gözleriniz 3 boyutlu oyunlara alışmıştır ve biraz hayal kırıklığına uğrarsınız. Yine de eski tadı yeni oyunlarda bulamazsınız.

Cadillacs and Dinosaurus

Ülkemizde diğer pek çok çizgiroman gibi yayınlanmamış bir serinin arcade uyarlaması. Benim ilk kez gördüğüm 3 kişinin birarada oynayabildiği oyundu. Yıllarca tüm atari salonlarının rutin oyunlarındandı. Oyunun baş karakteri olmamasına rağmen “Moustapha”, oyunun hem en popüler karakteri hem de isim babasıydı. Hala aramızda oyundan mustafa olarak bahsederiz. I am bad! Mamba Jamba? Cadillacs and Dinosaurus (930201) CAPCOM, 1993 emulator: MAME, Kawaks.

Street Fighter Alpha

CAPCOM’un en popler oyunlarından “Street Fighter”ın Alpha (Japon versyonlarında Zero) serisinin ilk oyunuydu. Sonradan hemen tüm dövüş oyunlarında sıkça kullanılacak “enerji barı”nın ilk gözüktüğü Street Fighter buydu. Bence hala en iyi dövüş oyunlarından biridir. Uzun zaman da benim favorilerim arsında yer alacak… Street Fighter Alpha Warriors Dreams (Euro 950727) CAPCOM, 1995. emulator: Kawaks, Mame.

 

 


Neden?

Burada 90'lı yılları 10'lu yaşlarında yaşamış birkaç eski arkadaşın zihninden silinmemiş oyunlarla ilgili linkleri bulursunuz. Atari salonlarının loş ve dumanlı havasını solumadıysanız, site içeriği size ilginç gelmeyecektir. Eğer size birşeyler anımsattıysa aramayı deneyin:

Kategoriler

Ekim 2006
P S Ç P C C P
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Arcade Oyun mame emulator atari 90′