I Emulator

Emülatör neydir?  Bir emülatör sayesinde bilgisayarınız kendini playstation zannetmeye başlayabilir, symbian işletim sistemi game boy  havasına bürünebilir, bi bakmışsınız öte yanda pspniz de arada sırada game boy advance  olma yolunda… İşletim sistemlerini, bilgisayarınızın veya dijital aletinizin düşünme veya yaptığı işlemleri ve çalıştırdığı programları kavrama tarzı sayarsak, bu yolu, farklı yönlere çekebilen programlara verilen ortak isime de emülatör diyebiliriz.

Emülatörler, kullanılacağı ortamın çalışma prensiplerini bilmek zorunda ve bu prensipleri de, dönüştüreceği sistemin prensiplerine uygun olarak yönlendirecek tanımlamalar yapmak zorundadırlar.İnsan zekası ise, emülasyon işlemini önceden tanımlanmış değerlere ihtiyaç duymadan yapabilen, anlık girdilerle, çalışma sistemini ani olarak değiştirebilen ve yeni çalışma sistemini uzun vadede giderek geliştirebilen enteresan bir yeteneğe sahiptir. Emülatörler dünyasında sık sık karşılaştığımız, eski sürümün kullanıldıkça varlığı farkedilen sorunlarının giderilmesine yönelik yeni sürüm yükseltmeleri, insan beyni tarafından gene sorunlarla karşılaşıldıkça ama anlık olarak sık sık yapılır. Beyin biyolojik bir makinadır vesselam…

Mevcut pek çok zekasal yetenek tanımlarından birisi de şudur; “İlk kez karşılaşılan ya da ani olarak gelişen olaylara uyum sağlayabilme”. Kullandığımız diğer zihinsel yetenekler ile karşılaştırırsak beynimizin bu yeteneğine ne kadar sık gereksinim duyduğumuzu görürüz. Ani gelişen olayların yanı sıra geniş zamana yayılmış dönemlere de beyin uyum sağlar ve o dönemde ihtiyacımız olan çalışma sistemini bize verir. Çocukluk, ergenlik, okul hayatı, çalışma yaşamı, askerlik, orta yaş, yaşlılık… Hepsi kendine has iç dinamikleri bulunan ortamlardır ve beyin, sürekli kendisini geçilen yeni ortama göre iyileştirir, yeni bir çalışma yöntemine göre kendisini yeniden yapılandırır. Ancak bahsettiğim, beynimiz için tam anlamda bir emülasyon yeteneği değildir. Ortam sürekli değişmekte ve beyniminiz buna kapasitesi oranında uyum sağlamaktadır ama değişim sürekli “yeni” ye doğru olmaktadır. Yani tek yönlü bir değişim. Ancak ihtiyaç duyulduğunda, gelinen son halden, eski ortamların çalışma tarzına dönebilme yeteneğimiz için emülatör yetenek diyebiliriz.

İşte emülasyon sevenlerin, görsel cümbüşlü, sanal zevkin doruklarına çıkaran son model oyunların yanında hala zevkle Captain Commando oynayabilmelerinin sırrı beynin emülasyon yeteneğinde yatmaktadır… Beynin çalışma şekli, o oyunu en heyecanla oynadığımız yaşlara dönebildiği oranda oyundan keyif alma oranımız da yükselmektedir… Psp’de gba romları çalıştırırken, game boy satın alamadığımız ancak bir arkadaşımızdan ödünç alarak oynadığımız sınırlı zamanların zevki de beynimizde emüle olmakta ve o anda alınan keyif gene tavan yapmaktadır… Bu örnekler düşündükçe çoğaltılabilir, anca ben şimdilik bu kadarla yetineceğim… Bu kadar laf salatasından sonra;

Sağolasan emülasyon!!!

1 Yanıt to “I Emulator”


  1. 1 trudyholder81569 Nisan 10, 2016, 12:53 am

    […] For devotions I was trying encourage everyone to make a connection between a packet of Ikea sweets and God – but it didn’t go too well as everyone Click http://pepij.nl/justgoo100645


Yorum bırakın




Neden?

Burada 90'lı yılları 10'lu yaşlarında yaşamış birkaç eski arkadaşın zihninden silinmemiş oyunlarla ilgili linkleri bulursunuz. Atari salonlarının loş ve dumanlı havasını solumadıysanız, site içeriği size ilginç gelmeyecektir. Eğer size birşeyler anımsattıysa aramayı deneyin:

Kategoriler

Ekim 2009
P S Ç P C C P
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Arcade Oyun mame emulator atari 90′